Natisni

"GAMA - meditacija za vsakogar"

GAMA  Za več informacij o Globinski meditaciji kliknite TUKAJ.

Globinska meditacija - GAMA je avtohtona metoda, ki je nastala na slovenskih tleh v začetku devetdesetih let. Pri njenem snovanju so sodelovali izkušeni učitelji meditacije, zdravnica, psihologinja, strokovnjak za vzhodno filozofijo in jogo in drugi. Ta meditacija je plod večletnega timskega in strokovnega dela. Ustvarjalci so pri njenem oblikovanju želeli, da bi bila metoda čimbolj naravna, preprosta in učinkovita. Izkušnje udeležencev pričajo, da jim je uspelo. O meditaciji in njenih učinkih sem se pogovarjala z učiteljem meditacije Leom Ivandičem, ki vodi tečaje Gama meditacije.

Mi lahko poveste, kaj pravzaprav je Globinska meditacija Gama?

Globinska meditacija je preprost način sproščanja telesnih in duševnih napetosti ter poglabljanja v notranji mir. Njena prednost je v tem, da ničesar ne skušamo doseči na silo, temveč izkoriščamo naravne težnje naše fiziologije in psihe. Ko se naučite slediti navodilom, se proces sproščanja in poglabljanja pozornosti dogaja sam po sebi v skladu z naravnimi zakonitostmi. Je kot spust po toboganu, ni se vam treba poganjati, da bi drseli po njem.

Ali se lahko meditacije nauči vsakdo, neodvisno od izobrazbe, življenjskega stila ali veroizpovedi?

Moja izkušnja je, da se Gama meditacije lahko nauči vsakdo. Kdor zmore usmerjati svojo pozornost in jo nekaj časa ohranjati na določenem procesu, z izvajanjem Game ne bi smel imeti nobenih težav. Sicer pa je Gama povsem neideološka in primerna tako za verne kot ateiste.

Kaj pridobimo z izvajanjem meditacije, oziroma zakaj jo je smiselno izvajati?

Smisel izvajanja globinske meditacije je v njenih učinkih: zelo dobro odpravlja posledice stresa, ki je postal naš vsakdan ter pozitivno vpliva na obnavljanje energijskih zalog telesa. Občutki sproščenosti vas po meditaciji spremljajo še nekaj ur, zaradi česar se drugače odzivate na ljudi in dnevne dogodke. Ljudje, ki meditacijo redno izvajajo že nekaj časa pa opažajo še druge pozitivne spremembe, kot so izboljšan spomin in miselna zbranost, večja čustvena stabilnost in boljši spanec ter manjša potreba po stimulansih kot so kava in energijski napitki.

Kje se lahko globinske meditacije naučimo?

Tečaji globinske meditacije potekajo v Ljubljani, Radovljici, Postojni, Kopru, Mariboru, Krškem, Novem mestu ... Tečaj traja tri dni v večernih urah, srečanja pa so dolga dve uri in pol. V tem času pod vodstvom izkušenega učitelja usvojite tehniko izvajanja in ste po tečaju povsem samostojni. Za meditacijo dnevno porabite le pol ure, najtežje pri njej pa je, da si vzamete čas, sedete in pričnete z izvajanjem naučenih korakov. Ostalo poteka skoraj samodejno. Prijetne učinke meditacije boste na sebi opazili takoj, spremljali pa vas bodo še dolgo v dan.

N.A.

Leo Ivandič

Fotka Leo   Leo Ivandič
Svetovanje

Kontakti

Šola čustvene inteligence
Ruska 13, 1000 Ljubljana
E-mail: sci@cdk.si
Tel.:   Brane Krapež - 041 988 556
         Leo Ivandič - 031 233 180